7/11/11

Joan Queralt presenta "La Gomorra catalana"

La investigació periodística més rigorosa sobre la presència de la Camorra a Catalunya

La Gomorra catalana, s’ha presentat en roda de premsa a Barcelona de la mà del seu autor, Joan Queralt.

La presentació al públic serà el proper dimarts 8 de novembre a les 19:30h a la Llibreria Proa Espais i comptarà amb la presència del periodista Xavier Vinader. (http://bit.ly/tKeg2E)

El llibre és fruit d’un exhaustiu treball de investigació dut a terme als jutjats i despatxos policials de Nàpols, entre d’altres, i aporta importants novetats, desconegudes fins ara, en relació a la presència i les activitats dels clans i personatges principals de la Camorra a Catalunya. Durant la roda de premsa de presentació, Joan Queralt, periodista especialitzat en el fenomen criminal des de fa més de vint anys, ha afirmat que “la lluita contra el crim organitzat mai ha sigut una prioritat a Espanya. Sí en canvi la lluita contra ETA i el terrorisme islàmic”. Segons Queralt, s’hauria d’aprofitar el nou context perquè la policia se centri més en combatre aquest tipus de criminalitat. Segons ell, existeix una certa permissivitat en el govern pel fet que aquest tipus de criminalitat “no crea alarma social”.

Joan Queralt ha aportat dades que posen de manifest la importància d’aquest tipus de delinqüència: “El crim organitzat provoca efectes socials molt greus. Es calcula que el negoci fraudulent de les falsificacions ha destruït 270.000 llocs de treball al món, dels quals 120.000 a Europa”. Només la màfia italiana genera uns ingressos d’entre 135.000 i 170.000 euros a l’any, uns diners que posteriorment haurà de blanquejar. La crisis econòmica actual ha agreujat les conseqüències dels efectes socials del crim organitzat i Queralt ha avisat que en aquest context de crisis les màfies poden aprofundir més en la seva penetració a Espanya “per exemple, per donar crèdit als empresaris en una situació difícil ja que els bancs han tancat l’aixeta del crèdit”. Ha afegit que “en molts països la delinqüència i la indústria il·lícita s’han convertit en l’únic ascensor social”.

La Gomorra catalana també mostra el grau d’implantació dels clans criminals napolitans en territori català: “Dels 40 clans Camorristes existents a Nàpols tots ells han passat, i estan passant, per Catalunya”, assegura Queralt. Les activitats que desenvolupa el crim organitzat a Catalunya se centren principalment en el tràfic il·legal de drogues, blanqueig de capital (a través del negoci immobiliari, restauració, turisme..) i explotació de mercats il·legals (falsificacions). Segons Joan Queralt el negoci del crim organitzat compta amb una certa complaença social “Els diners són benvinguts, encara que vinguin tacats de sang”.

Al llibre, Joan Queralt, també recorda que els criminals existeixen perquè milions de ciutadans demanem béns I serveis il·legals. I que no és possible afrontar amb eficàcia el problema de la criminalitat organitzada al marge d'un procés real de regeneració democràtica i social. Sense voluntat política i sense una consciència clara dels beneficis de la legalitat i una permanent defensa de la mateixa per part del conjunt de la societat, el problema de la criminalitat organitzada no es resoldrà. I avui aquesta voluntat i aquesta consciència no existeixen, adverteix l'autor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada