11/10/11

"La dona del tigre" de Téa Obreht

La novel·la de l’any (Premi Orange 2011)
Arriba a les llibreries "La dona del tigre", el debut literari d’Obreht que s’ha convertit en un best seller a Anglaterra i Estats Units.

Amb un brillant entramat de mites familiars i històries de pèrdua i amor, Téa Obreht ha teixit una novel·la intemporal, hipnòtica i màgica que l’ha establert com un dels autors més originals de la seva generació.
Obreht beu de les fonts de la narrativa oral europea per construir una gran novel·la, plena de bellesa i imaginació.


La dona del tigre
Els fets passen en un país dels Balcans sense identificar que comença a recuperar-se de l’última guerra. Natalia, una jove metgessa, es desplaça a un orfenat vora el mar per vacunar-hi els nens. Pel camí rep la notícia de la mort sobtada del seu avi, també metge, en un poble desconegut. Ella hi estava molt unida des que era petita: el seu avi la portava al zoo a veure els tigres i allà li llegia El llibre de la selva, d’un vell exemplar que sempre duia a la butxaca.

Ara, per complir amb els rituals sobre la mort, Natalia viatjarà al poble per recuperar tots els objectes personals del seu avi i recordarà les històries que ell li explicava: la història de la dona del tigre i la història de l’home sense mort. «Aquestes dues històries són com dos rius secrets que recorren la seva vida. (...) Una, que vaig descobrir després de la seva mort, és la història de com es va fer home; l’altra, que em va explicar ell mateix, és la història de com va tornar a fer-se nen.»

A l’entorn d’aquests històries, de les supersticions locals i dels recels entre comunitats enfrontades, Téa Obreht construeix una novel·la fascinant, amb una teranyina de personatges i fets màgics que hipnotitzen el lector. No és estrany que la crítica hagi recordat a García Márquez, Borges, Mikhaïl Bulgàkov o Isaac Bashevis Singer.

Best Seller i èxit de crítica


La dona del tigre ha estat escollida per l’Associació de Llibreters Independents dels Estats Units (ABA) com a número 1 de la seva llista de Properes Grans Lectures (01/03/2011). Téa Obreht també ha estat inclosa entre els 20 millors autors de menys de 40 anys, de The New Yorker, amb altres noms com Jonathan Safran Foer, Nicole Krauss, Joshua Ferris o Gary Stheyngart.


Téa Obreht
Va néixer a Belgrad (Iugoslàvia) el 1985 i ha viscut als Estats Units des dels dotze anys. Ha publicat textos a The New Yorker, The Atlantic, Harper, The Guardian, Best American Short Stories i The Best American Nonrequired Reading. Viu a Nova York. És la guanyadora més jove del premi Orange.
 
«Téa Obreht és el descobriment literari més emocionant en molt temps.» (Colum McCann)

«Una novel·la màgica, de bellesa sorprenent, exquisidament treballada.» (T. C. Boyle)

“La dona del tigre és una meravella de la bellesa i la imaginació. Téa Obreht és un escriptora de gran
talent “ (Ann Patchett)
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada