7/2/12

Angle Editorial publica el VII Premi Idees: "Pluralisme confessional a Catalunya"


Aquest llibre de Maria del Mar Griera ha estat mereixedor del VII Premi Idees d’Assaig Breu, una iniciativa del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis (CETC).

Pluralisme confessional a Catalunya” és una reflexió sobre la diversitat religiosa d'ahir i avui. Una realitat que segons la seva autora està en crisi, i no pas per la seva abolició, sinó per la seva transformació.


Mentre les esglésies catòliques estan cada vegada més buides, els casaments laics guanyen popularitat. Evangèlics, musulmans, budistes o ortodoxos són algunes de les confessions religioses, entre moltes altres, que estan obrint nous centres de culte arreu del país. Aquesta diversificació implica convivència, però no és senzill i això està generant tensions socials.

«La diversificació del mapa religiós i la major visibilitat de les minories religioses ha potenciat la necessitat de repensar l’encaix de les minories religioses en les nostres societats contemporànies»

Aquest assaig publicat per Angle Editorial neix amb la voluntat de transcendir els prejudicis i analitzar la situació amb perspectiva. Amb aquest objectiu, les polèmiques recents se situen en un context històric més ampli, mostrant que la diversitat religiosa no és fruit exclusiu de les darreres migracions i que els debats sobre el rol de la religió en l’esfera pública es remunten a més d’un segle enrere. És imprescindible recordar que la història catalana és plena de religions diferents que han tingut un paper clau a l’hora de fomentar la riquesa cultural i la tolerància envers la diversitat.

L’autora, Maria del Mar Griera, és professora lectora del Departament de Sociologia de la UAB i investigadora de l’equip de recerca ISOR i del Centre de Sociologie des Religions et d’Éthique Sociale de la Universitat Marc Bloch (Estrasburg). Al llarg de la seva trajectòria com a investigadora ha participat i coordinat diversos projectes de recerca en el camp de la sociologia de la religió i la cultura
.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada