21/12/10

Vida de colònia, d'Emili Teixidor

Vida de colònia és un llibre de gran format il·lustrat i d’acurada edició, que retrata un gran moment històric de Catalunya i mostra, per primera vegada, la vida quotidiana a les colònies tèxtils catalanes de les valls fluvials del Llobregat, el Ter i el Cardener.

Ho fa de la mà d’una de les veus literàries més importants de Catalunya, Emili Teixidor, que recupera els seus records d’infància per descriure com es vivia a les colònies tèxtils. «El meu poble, Roda de Ter, estava voltat de colònies tèxtils per tots cantons. N’hi havia tres de grans: Còdol-Dret, Salou i la colònia Baurier, aquesta amb el nom dels propietaris, i Malars, la més petita. Després, en viatges per les vores d’altres rius, com el Llobregat o el Cardener, he vist que passa el mateix amb altres poblacions industrials: hi ha petits nuclis de població a l’entorn de la gran fàbrica, esquitxats com taques pels voltants del poble més gran i amb un nom al mapa.

A Vida de colònia, amb doble edició en català i en castellà, l’autor de Pa negre, recupera les seves vivències i repassa, a través de nombroses fotografies, tots aquells aspectes de la societat, el treball i l’oci que, malgrat un cert aïllament i una jerarquia social molt estricta, atorgaven un perfum característic, inoblidable a la vida en una colònia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada