16/6/10

PRESENTACIÓ: "El feixisme a l'Alguer" de Marcel A. Farinelli. El proper dijous 24 de juny a l’Alguer en el marc de 'Lo viatge del retrobament


Mentre els feixistes italians s’enorgullien de bombardejar i perseguir els «rojos» catalans durant la Guerra Civil Espanyola, què passava amb els catalans de l’Alguer? Com és possible que una dictadura que es proposava la italianització de les masses no encarés amb precaució la catalanitat de l’Alguer?

Encara avui, la memòria col·lectiva dels algueresos sembla haver esborrat aquells vint anys de règim, justificant aquest oblit amb una situació perifèrica i aïllada que hauria fet que el feixisme no tingués arrels a l’illa. A El feixisme a l’Alguer, Marcel A. Farinelli, amb un gran esforç de documentació en molts casos inèdita, i basant-se també en testimonis personals, dóna resposta a aquestes preguntes amb l’objectiu d’explicar la relació entre el feixisme i la identificació dels algueresos, quina actitud van adoptar les autoritats del règim en la petita ciutat sarda de cultura catalana i com van reaccionar els seus habitants. Per fer-ho situa l’Alguer més enllà de la seva catalanitat: presenta una introducció general sobre la història de l’illa, i a continuació analitza el fenomen feixista a la ciutat. “Escriure sobre l’Alguer durant el règim feixista (1922-1945) significa endinsar-se en un territori escassament estudiat, ja que els pocs textos que tracten de la història d’aquesta petita ciutat dediquen un espai mínim aquest tema, o bé l’obvien totalment. A més, qui volgués saber alguna cosa sobre el tema i preguntés a ciutadans algueresos, se sentiria respondre que a la ciutat no hi va passar res”, explica l’autor a l’inici del llibre

Marcel A. Farinelli. Nascut a l’Alguer el 1978, ha estudiat història entre Itàlia i Catalunya. A partir d’un primerenc interès cap a la identificació nacional i la llengua com elements claus d’alguns moviments polítics del món contemporani, s’ha interessat al feixisme italià, al sardisme i als moviments nacionalistes a l’àrea mediterrània.


El llibre El feixisme a l’Alguer de Marcel A. Farinelli es presentarà a el proper dijous 24 de juny a les 20:30 hores en el marc dels actes de Lo viatge del retrobament. La presentació tindrà lloc a la Plaça de la Santa Creu. I anirà a càrrec d’Aldo Borghesi i comptarà amb la presència de l’autor, Marcel Farinelli.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada