31/5/11

"QUE COMENCI LA FESTA" de Niccolò Ammaniti

Una extraordinària comèdia humana que retrata la Itàlia contemporània com un circ de personatges. Niccolò Ammaniti és la gran figura literària italiana de la seva generació.


Al bell cor de Roma, en l’immens parc de Vil·la Ada, l’especulador immobiliari Salvatore Chiatti organitza una festa fastuosa que vol ser l’esdeveniment social més gran de la història d’Itàlia, incloent tres caceres: de la guineu a cavall, del lleó amb batedors i del tigre amb elefants. Hi són convidats tots els vips de la societat romana: actors, polítics, futbolistes, models, cantants... També hi assisteixen el famós escriptor Fabrizio Ciba, en plena crisi creativa, i les Bèsties d’Abbadon, una secta satànica al caire de l’extinció.

En aquesta festa extravagant gairebé res no passarà com estava previst i els convidats hauran de viure peripècies constants, fins al sorprenent i apocalíptic final. Niccolò Ammaniti ha creat una extraordinària comèdia humana, d’una gran capacitat corrosiva, que il·lumina tots els vicis i les escasses virtuts de la nostra època. La Itàlia contemporània és retratada com un circ de personatges superficials, grotescos, preocupats només per la seva imatge i per la fama. El somriure —i les rialles— no ens abandonen al llarg del llibre, amb moments d’una hilaritat absoluta.

La presentació oberta al públic de Que comenci la festa / Que empiece la fiesta serà el dimecres 8 de juny a les 19:30 hores al CCCB. http://bit.ly/jDC5If


12/5/11

PRESENTACIÓ "EL MIRALL ENTELAT"

El dilluns vinent 16 de maig, Patrícia Gabancho presentarà "El Mirall Entelat. Barcelona, identitat i projecte nacional" a Casa del Llibre a les 7 de la tarda.
La presentació tindrà forma de debat en el que participaran Jordi Portabella, President del Grup Municipal d'Esquerra a l'ajuntament de Barcelona, i Jordi Bonet, president de la Federació d'associacions de veïns i veïnes de Barcelona, i l'autora, Patrícia Gabancho.

En "El Mirall Entelat", Patrícia Gabancho obre un debat sobre la catalanitat de la ciutat de Barcelona i proposa un canvi en el "model Barcelona".

10/5/11

CATALUNYA I EUSKADI. Nació còncava i convexa. D'Antoni Batista

Una reflexió sobre l'evolució del concepte de nació a Catalunya i el País Basc.

En aquest llibre, Antoni Batista, periodiste, musicòleg i escriptor, reflexiona sobre l'evolució del concepte de nació a Catalunya i el País Basc, i ho fa amb un coneixement directe i profund de les realitats dels dos països.


Batista planteja com les nacions en el segle XXI ja no poden vestir-se només sobre els principis clàssics de territori, raça i llengua, sinó que, cada vegada més, guanyen pes els components simbòlics: la cultura, les tradicions i els símbols, és a dir, els himnes, les banderes, les cançons que el poble fa seves, l'esport.


En aquest camí, Euskadi i Catalunya s'han encarnat al llarg de la història en formes d'identitat simbòliques totalment allunyades. Els uns, en la convexitat, la lluita atàvica, la interiorització de la resistència. Els altres, en la concavitat, la integració, la cohesió social, el pacte. Ara, però, la fi de la violència al País Basc és un pas ambiciós cap a la concavitat, mentre Catalunya afronta el repte d'un independentisme renovat, respectuós, cordial. En paraules de l'autor, "La fi de la violència és l'intent més ambiciós d'evolució basca cap a la concavitat, en el moment en el qual es registra la màxima tendència d'evolució catalana cap a la convexitat".


"Catalunya i Euskadi" és un llibre que afronta un tema de candent actualitat arran del debat sorgit entorn de la il·legalització dels partits de l'esquerra basca, i que ha estat mereixedor del Premi d'assaig IRLA 2011.



Clica aquí per més informació.

MIRALL ENTELAT. Barcelona, identitat i projecte nacional. De Patrícia Gabancho

En plena campanya de les eleccions municipals, Patrícia Gabancho posa en el punt de mira el debat sobre el catalanisme a Barcelona.


Per què en les darreres dècades Barcelona no s'ha alineat al costat de Catalunya en la recuperació d'una identitat nacional sòlida?

Des de la Generalitat, Jordi Pujol va apostar per dotar al país d'infraestructures i equipaments, allò que en cultura es resumeix en museus, acadèmies i biblioteques. des de l'Ajuntament, Pasqual Maragall va abraçar la modernitat, impulsant el disseny, l'impacte internacional i un cert glamur. La cultura catalana va sortir especialment malparada d'aquesta fractura, en perdre la batalla del prestigi i del mercat. I aquesta fractura no s'ha tancat encara.

En el moment actual, en que Catalunya sembla avançar cap a la independència, Barcelona ha d'assumir la seva responsabilitat amb el país i ha de jugar un paper crucial, ja que capitalitza la presència catalana al món. I això només serà possible amb un canvi d'allò que s'ha anomenat "model Barcelona": una ciutat espectacle, d'arquitectura icònica, pensada per al turista i el consumidor banal.

En aquests llibre, Patrícia Gabancho, periodista i escriptora, no només afirma que Barcelona ha de recuperar la identitat i assumir la seva capitalitat catalana per la construcció d'un Estat propi, sinó que a més ho fa en plena campanya de les eleccions municipals.



Clica aquí per més informació.